Yıldırım Ağı (Lightning Network) Nedir?

Yıldırım Ağı (Lightning Network) Nedir?
Yıldırım Ağı (Lightning Network) Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lightning Network, özellikle ucuz, hızlı ve özel ödemeler için tasarlanmış, Bitcoin için bir Katman 2 protokolüdür. Ödeme kanallarından oluşan bir yer paylaşımlı ağ olarak, Lightning ödemeleri Bitcoin’in blok zincirine kaydedilmez yalnızca kanal finansmanı işlemleri ve kanal kapatma işlemleri kaydedilir. Bu, birçok Lightning işleminin çok daha az zincir üstü Bitcoin işlemiyle çözülebileceği anlamına gelir.

Birçok Lightning işlemini çok daha az Bitcoin işlemine çevirerek, Bitcoin ağındaki kullanıcılar ve madenciler tüm bu Lightning işlemlerini doğrulamak ve depolamak zorunda kalmazlar. Belki de ana fayda olarak, bu, Lightning kullanıcıları için daha düşük ücretler anlamına gelir. Ayrıca, Lightning kullanıcılarının artık Bitcoin blok zincirindeki onayları beklemesine gerek yok: İşlemler anında gerçekleşir.

Son olarak, ek bir bonus olarak, işlemlerin blok zincirine kaydedilmemesi (Lightning ödemeleri için Tor benzeri bir yönlendirme algoritmasıyla birlikte), Lightning kullanıcılarının genellikle biraz daha fazla mahremiyetten yararlandığı anlamına gelir.

YILDIRIM AĞINI KİM OLUŞTURDU?

Lightning Network ilk olarak 2015 yılında, Joseph Poon ve Thaddeus Dryja tarafından yazılan Lightning Network teknik incelemesinde (tam başlık: ” Bitcoin Lightning Network: Ölçeklenebilir Zincir Dışı Anında Ödemeler “) önerildi. Lightning Network’ün çeşitli tasarım yönleri teknik incelemeden bile daha eskilere dayanmaktadır.

O zamandan beri, Blockstream’in c-lightning’i, Lightning Labs’ın lnd ve Acinq’in Eclair’i dahil olmak üzere birçok ekip farklı Lightning uygulamaları geliştirdi. Tüm uygulamalar, BOLT protokolü belirtimleri aracılığıyla uyumludur.

Lightning Network her geçen gün geliştirilmeye devam ediyor; devam eden bir çalışmadır.

SAT NEDİR?

Satlar veya “satoshiler”, Bitcoin blok zincirinde kaydedilen en küçük bitcoin birimidir. Bir sat, 0.00000001 BTC’yi veya bir bitcoin’in yüz milyonda birini temsil eder. Ad, Bitcoin’in takma adlı yaratıcısı Satoshi Nakamoto’dan alınmıştır.

Bitcoin’in değeri öyle bir noktaya yükseldi ki, BTC’nin yalnızca küçük bir kısmı pek çok mal ve hizmet, düzenli yatırımlar ve mikro görev ödemeleri için ödeme yapmaya yetiyor, BTC genellikle sats cinsinden ifade ediliyor. Sats kullanımı, kullanıcıların 1 ABD sentinden daha düşük değerde işlemler yapmasına da olanak tanır.

#StackingSats hashtag’i, sosyal medyada alışılmış satoshi tahakkuklarına atıfta bulunmak için kullanılır. Ve Carrot gibi kazanma platformları , görevlerin tamamlanması için sats olarak ödüller öder.

LİGHTNİNG NETWORK ÜCRETLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Bitcoin’de, işlemleri bir bloğa dahil etmek için madencilere ücret ödenir. Ancak Lightning Network’ün madencileri veya blokları yoktur. (Yine de, bir Katman 2 çözümü olarak, nihayetinde madencilere ve bloklara bağlıdır; madenciler ve bloklar olmadan Bitcoin ve dolayısıyla Lightning Network de olmaz.)

Bunun yerine, likidite sağlama (fonlanan kanallar) ve işlemleri iletme işlerini yapan ağdaki Lightning düğümlerine ücretler ödenir. Bazı düğümler diğerlerinden daha fazla ücret alacaktır, ancak ücretler genellikle düşüktür ve herkes rakip bir düğüm kurabileceğinden, rekabet muhtemelen ücretleri oldukça düşük tutacaktır.

Ödeme ücretleri genellikle cüzdanda soyutlanır ve çok fazla endişelenmeniz gereken bir şey değildir. Zincir üstü işlemlerin aksine, çok düşük bir ücret dahil etme riski yoktur – işleminiz ya hemen gerçekleşir ya da hiç gerçekleşmez.

Ücretleri kendiniz kazanmak istiyorsanız, ideal olarak Lightning Network’teki diğer birçok düğümle iyi bağlantılı ve farklı kanallarda çok fazla likiditeye sahip bir Lightning düğümü kurmanız gerekecektir. Ayrıca, bu düğümün mümkün olduğunca çevrimiçi olmasına yardımcı olur.

LİGHTNİNG NETWORK DÜĞÜMÜ NASIL KURULUR

Bir Bitcoin düğümü gibi, bir Lightning Network düğümü de, diğer düğümlerden Lightning aracılığıyla BTC göndermek ve almak için ağa bağlanan bir yazılımdır. Özünde, Yıldırım Ağı bu düğümlerden oluşur.

Lightning Network’e gerçekten katılmak için kullanıcılar kendi düğümlerini çalıştırmayı düşünmelidir. Lightning Network kanalları aracılığıyla BTC göndermek için bir düğüm çalıştırmanız gerekmez, ancak kendi düğümünüzü çalıştırmak ağın büyümesine, likiditenin artmasına ve kar elde etmenize yardımcı olabilir (aşağıda açıklandığı gibi).

LİGHTNİNG NETWORK CÜZDANLARI NEDİR?

Bitcoin cüzdanları, kullanıcıların BTC göndermesine ve almasına izin veren programlar veya uygulamalardır. Lightning Network ile çalışması etkinleştirilen Bitcoin cüzdanları, kullanıcıların Lightning ödemeleri yapmasına ve almasına olanak tanır.

Genel olarak bitcoin cüzdanlarında olduğu gibi, Lightning özellikli cüzdanların her birinin kendine özgü özellikleri ve değiş tokuşları olan farklı sürümleri vardır. Örneğin, Desktop Lightning cüzdanları, kanallarını sık sık kontrol etmek istedikleri için birisinin tercihi olabilir. Ancak Lightning Network, her şeyden önce nispeten küçük BTC işlemlerini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır ve birçok kullanıcı tam düğüm güvenliğini vurgulamaz. Bir mobil cihazda tam bir node barındırmak zor olsa da, çoğu kişi için mobil Lightning cüzdanları tercih edilen seçimdir, çünkü bunlar en uygunudur.

YILDIRIM KANALINI NASIL KURARIM?

Bir Lightning kanalı kurmak için bir Lightning düğümü çalıştırmanız veya bir Lightning cüzdanınız olması gerekir. Popüler seçenekler arasında c-lightning ve lnd (düğümler) ve Eclair , Zap ve Lightning Uygulaması (cüzdanlar) bulunur. Bu ayarlandıktan sonra, başka bir Lightning düğümü veya cüzdanı ile o düğüme karşılık gelen benzersiz bir kod aracılığıyla bir ödeme kanalı oluşturabilirsiniz. Bunun tam olarak nasıl yapıldığı bir çözümden diğerine biraz farklılık gösterir.

Kurulduktan sonra, kanal fonları izin verdiği sürece kanal üzerinden ve ağın geri kalanıyla işlem yapabilirsiniz. Kurulumunuza bağlı olarak, işlemleri diğer kullanıcılar için de iletebilir ve muhtemelen ücret kazanabilirsiniz.

KENDİ KANALIMI AÇMADAN LİGHTNİNG ÖDEMELERİ GÖNDEREBİLİR VEYA ALABİLİR MİYİM?

Açıkça söylemek gerekirse, Lightning ödemeleri göndermek veya almak için en az bir ödeme kanalınızın açık olması gerekir. Bununla birlikte, herhangi bir nedenle (henüz) bir Yıldırım kanalı açmak istemiyorsanız, bunu aşmanın bazı yolları vardır.

Örneğin, Blue Wallet gibi bazı Lightning cüzdanları saklama çözümleri sunar. Bu, temel olarak, kullanıcılar ödeme aldığında, aslında onlar adına ödemeyi alan kişinin cüzdanın arkasındaki operasyon ekibi olduğu anlamına gelir. Para, cüzdan kullanıcısı tarafından çekilebilir, ancak o zamana kadar gerçekten Blue Wallet ekibi tarafından kontrol edilir. Bunun, kullanıcıların ödemeleri hemen kabul etmeye başlayabilmesi gibi bir avantajı vardır, ancak kullanıcıların cüzdan ekibine istedikleri zaman para çekmelerine izin vereceklerine güvenmek zorunda olmaları gibi bariz bir dezavantajı vardır.

Alternatif olarak, Submarine Swaps gibi bir hizmet, kullanıcıların bir Lightning kanalı açık olmadan ödeme yapmalarını sağlar. Bunun yerine, kullanıcılar hizmete düzenli, zincir üstü bir işlem gönderir ve ardından ödemeyi Lightning ödemesi olarak hedeflenen alıcıya iletir. Bu tür ödemeler güvensiz olabilse de – hizmet sağlayıcının ödemeyi yönlendirmekten vazgeçemeyeceği anlamına gelir – bu, kullanıcıların zincir içi ücretler ve ayrıca hizmet için ek bir ücret ödemesi gerektiği anlamına gelir.

WUMBO NEDİR?

Wumbo, bir Lightning kanalında tutulabilecek BTC miktarı sınırını (başlangıçta 0,16777215 BTC ile sınırlıdır) ve bireysel ödemelerin ne kadar büyük olabileceğine ilişkin bir sınırı kaldırmak için geliştirilmiş bir Lightning uygulamasıdır. Bu limitler ilk olarak Lightning Network’ün yepyeni ve görece denenmemiş bir teknoloji olduğu dönemdeki riskleri nedeniyle uygulamaya konulmuştur. Bir ödeme kanalının wumbo aracılığıyla sınırları aşması için, her iki taraftaki kullanıcıların isteklerini belirtmesi gerekir.

Geliştirme, adını Sünger Bob KareŞort çizgi filminin bir bölümünde kullanılan ve Patrick Star karakterinin “wumbo” kelimesini bir dizi örnekte kullanarak tanımladığı bir terimden almıştır: “Ben wumbo, sen wumbo, o, o, ben : wumbo, ”diyor.

Kelime, Kasım 2018 zirvesinde Lightning gelişimine uygulandı, çünkü bu alıntı, orijinal kanal ve ödeme sınırlarını aşmak için anlaşmanın gerektirdiği karşılıklı rıza türünü ima ediyor. Ancak, bu zirveden doğrudan alıntıların ve fikirlerin, serbest fikir alışverişini teşvik etmek için zirvenin kurallarına göre belirli kişilere bağlanmasına izin verilmedi.

Lightning geliştiricisi ZmnSCPxj’in o sırada Lightning Dev posta listesine açıkladığı gibi, “Yeni bir kanalın her iki tarafı da ‘option_i_wumbo_you_wumbo’ ayarını yaparak birbirlerini wumbo yapmayı kabul ederse, 167.77216mBTC’den daha yüksek kapasiteli kanallar oluşturabilirler.” “‘option_wumborama’ reklamını yapan bir düğüm, herhangi bir düğümün sınırın üzerinde kapasiteye sahip kanallar oluşturmasına izin verir. Lütfen bu dönem için [ikinci Yıldırım Geliştirme Zirvesi]’ne katılanlardan birini suçlayın.”

Eclair ve c-lightning müşterileri, 2020’nin başlarında wumbo desteğini benimsedi ve LND, Ağustos 2020’de wumbo kanallarını desteklemeye başladı.

YILDIRIM BİTCOİN’İ NASIL ÖLÇEKLENDİRİR?

Lightning Network, ilk olarak , ağ tanıtım belgesinde ifade edildiği gibi, “Bitcoin blok zinciri ölçeklenebilirlik sorununu” ele almak için bir çözüm olarak önerildi. Yazarların açıkladığı gibi, Bitcoin, tüm işlemleri tüm ağ katılımcılarına yayınladığı için dünyanın ödeme platformu olarak etkin bir şekilde hizmet edemiyor.

Teknik incelemeye göre, “Bitcoin ağındaki her düğümün küresel olarak gerçekleşen her bir işlemi bilmesi gerekiyorsa, bu, ağın tüm küresel finansal işlemleri kapsama yeteneği üzerinde önemli bir engel oluşturabilir.” “Bunun yerine, ağın sağladığı ademi merkeziyetçilik ve güvenlikten ödün vermeyecek şekilde tüm işlemleri kapsamak arzu edilir.”

Yazarların belirttiği gibi, Visa gibi geleneksel bir ödeme ağı saniyede 47.000 işlemi yönetebilirken, Bitcoin 1 MB blok limitiyle saniyede yediden az işlemi destekliyordu. Bu ölçeklendirme sorununa önerdikleri çözüm, kullanıcıların BTC ile işlem yapmasına izin verirken bu işlemleri yalnızca kanallar finanse edildiğinde veya kapatıldığında Bitcoin blok zincirine kaydetmesine olanak tanıyan ikinci katman bir protokol olan Lighting Network idi.

LİGHTNİNG NETWORK İLE İLGİLİ RİSKLER NELERDİR?

Lightning Network, Bitcoin’e büyük ölçeklendirme potansiyeli ve dünyanın geleneksel ödeme sistemlerine bir alternatif sunsa da, hala küçük bir benimseme ile nispeten yeni bir teknolojidir. Lightning’in büyük ölçüde benimsenmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek tüm riskler henüz tanımlanmamış olabilir. Ve bu gelişme aşamasında bile, teknolojinin bazı eksikliklerini kabul etmek önemlidir.

Lightning Network nispeten az sayıda operasyonel düğüme sahip olduğundan, fonların belirli düğümlerde yoğunlaşması mümkündür – bu, Bitcoin ağı için oluşmaması gereken merkezi bir risk teşkil eden bir gerçektir. Yüksek fon yoğunluğuna sahip bir düğüm aynı anda birçok kullanıcıyı aldatmaya çalışırsa, ağda önemli kesintilere neden olabilir.

Ayrıca, yukarıda belirtildiği gibi, bu işlemler, Bitcoin’in halka açık ve merkezi olmayan defterinin bir özelliği olarak tüm ağda yayınlandıkları için nispeten yavaştır. Temel olarak Lightning Network, tüm ağa yayınlanmayan kanallarda işlemlere izin vererek hızı artırır, bu da başlı başına bir güvenlik değiş tokuşu olabilir. Bu, bu kanallardaki kötü aktörler için potansiyel bir fırsat yaratır.

LİGHTNİNG NETWORK GÖZETLEME KULELERİ NEDİR?

Bu riski azaltmak için Lightning Network geliştiricileri, kanalları izleyen “gözetleme kuleleri” adı verilen teknik bir özelliği kullanıma sundu.

Kanallar güncellendiğinde, kullanıcının genel anahtarına karşılık gelen gizli bir imzayı içeren şifreli bir “blob” gözetleme kulesine gönderilir. Eşzamanlı olarak gözetleme kulesi, kanalın önceki durumu için işlem kimliğinin yarısını alır ve bu, blob için şifre çözme anahtarı görevi görür. Gözetleme kulesi bu blobları ve şifre çözme anahtarlarını saklar, böylece kötü niyetli bir kişi mempool’a eski bir kanal durumu yayınlamaya çalışırsa, işlem kimliğinin elindeki başka bir işlem kimliğinin yarısıyla eşleştiğini fark edebilir. Her iki işlem kimliği yarısıyla, gözetleme kulesi ilgili blobun şifresini çözebilir ve ardından kötü aktörü reddedebilir ve parayı dürüst kanal kullanıcısının cüzdanına gönderebilir.

LİGHTNİNG’DE BİTCOİN NE KADAR?

Herhangi bir zamanda Lightning Network’teki kanallarda tutulan tam BTC miktarını tahmin etmek zordur. BitMEX Research’ün Lightning Network üzerindeki 2020 serisinde açıkladığı gibi , blockchain verileri aracılığıyla farklı şekilde tanımlanabilen farklı işlem türleri vardır ve bunların tümü çok net bir şekilde Lightning kanallarına atfedilemez.

Raporunun bir bölümünü özetlemek gerekirse, halka açık blockchain verileri aracılığıyla analiz edilebilecek üç Lightning Network işlem türü vardır: kanal açma, “ortak” kanal kapanışları ve “işbirlikçi olmayan” kanal kapanışları. Bir Lightning Network düğümü, kanalın bağlı olduğu düğümle doğrudan iletişim kurmadan bir ödeme kanalını kapatma işlemini başlattığında, “işbirliğine dayalı olmayan” bir Lightning kanalı kapanması gerçekleşir. Bu arada, “ortak” bir kanal kapatma, her iki kanal katılımcısının da kanalı kapatmayı ve kanalın son durumunu blok zincirine yerleştirmeyi kabul ettiği anlamına gelir.

KANAL AÇMA

Genel Lightning kanalları için, bir genel Lightning Network düğümünden elde edilen verilerden açılış işlemlerini belirlemek mümkündür. Ayrıca, açılış işlemleri daha sonra, işlem çıktısı kanal kapanışı sırasında itfa edildiğinde, eğer bu kapanış “işbirliğine dayalı değilse” tanımlanabilir. Ancak, BitMEX Research’e göre, yalnızca blok zinciri verilerinden tüm kanal açma işlemlerini güvenilir bir şekilde tanımlamak mümkün olmayabilir.

İŞBİRLİKÇİ OLMAYAN KAPANIŞ

BitMEX Research’ün raporuna göre, blockchain verilerini analiz ederken işbirlikçi olmayan Lightning kanal kapanışlarının Lightning’e bağlı olduğunu kesin olarak söylemek zor. Bununla birlikte rapor, bu kapanışların makul bir kesinlikle blok zincirinde doğrudan tanımlanabileceğini ve bu işlemlerin, kanalın kapanmasının ardından işlemin çıktısı itfa edildiğinde daha doğru bir şekilde karakterize edilebileceğini kaydetti.

KOOPERATİF KAPANIŞI

BitMEX Research, Bitcoin blok zincirini 2’den 2’ye çoklu imza komut dosyası kullanılarak itfa edilen tüm harcamalar için taramanın mümkün olduğunu, bunun bir Lightning işlemi olduğunu düşündüreceğini, ancak bunun kesinlik sağlamayacağını belirtti. Bu nedenle, bu noktada blok zincirindeki işbirlikçi kanal kapanışlarını kesin olarak belirlemek ve Lightning etkinliğinin kesin bir muhasebesini elde etmek imkansız görünüyor.

BitMEX Research tarafından hazırlanan başka bir 2020 raporu, “süpürme işlemi” analiz metodolojisiyle tanımlanan Lightning kanallarının yüzde 72,2’sinin kamu kanalları, yüzde 27,8’inin ise özel kanallar olduğunu tahmin ediyor.

Ancak Lightning Network kapasitesinin genel bir ölçüsü, Bitcoin Visuals ve diğer veri toplayıcılar aracılığıyla halka açıktır . Bu, genel olarak bilinen tüm Lightning Network kanallarındaki kümülatif bitcoin kapasitesinin bir ölçüsüdür ve bu yazının yazıldığı tarih itibariyle, Lightning kanallarında işlem gördüğü onaylanabilen BTC miktarı, ağ kullanıma sunulduğundan bu yana oldukça istikrarlı bir şekilde artmıştır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Dijital Para Haberler, Kripto En Güncel ve Detaylı Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!