Senegal ülkesi , Bitcoin’e güç veren teknolojinin aynısı olan blockchain teknolojisine dayalı kendi ulusal dijital para birimini çıkaracağını duyurdu. Senegal’in yeni eCFA dijital parası, şu anda kullandığı CFA kağıt parasının yanında yasal ihale statüsüne sahip olacak.
Blockchain, finansal işlemlerin şeffaf ve daha güvenli olmasını sağlar. Ancak Bitcoin’den farklı olarak, blok zinciri tarafından desteklenen dijital parayı kullanmak, hükümetlerin ve merkez bankalarının para akışını kontrol etmesine ve dolaşımda ne kadar olduğunu belirlemesine izin veriyor.
eCFA, Banque Régionale de Marchés (BRM) ve Dublin merkezli blockchain girişimi eCurrency Mint Limited arasındaki bir işbirliği ile mümkün oldu. Para birimi yalnızca Merkez bankası tarafından dağıtılacak ve Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (WAEMU) Merkez Bankası tarafından belirlenen e-para düzenlemelerini geçti.
Senegal aslında blockchain tabanlı bir dijital para birimini tanıtan ikinci ülke. Tunus, kendi ürettiği orijinal dijital para birimi eDinar’ı değiştirdi ve blockchain teknolojisini kullanan bir eDinar sürümü geliştirdi . Bunların her ikisi de Afrika’nın yeni fintech’in test alanı olma vaadini gösteriyor.
Peki, blockchain ile ilgili tüm yaygara nedir? Temel olarak Blockchain, Bitcoin’e güç veren teknolojidir. Dağıtılmış ve merkezi olmayan güvenli bir dijital işlem defteri sağlar, böylece kurcalama olasılığı yoktur.
Sistem birçok endüstri tarafından uyarlanmıştır . Singapur, Çin, İsveç ve diğer birçok ülke kendi blockchain tabanlı dijital para birimlerini düşünüyor. Bankalar, işlemleri kaydetmek ve işlemek için blockchain kullanıyor . Esasen, daha fazla şeffaflık ve güvenlik sağlayabilecek her sektör, blockchain teknolojisini uyarlamaya bakıyor.
Aslında eCFA, Senegal’de piyasaya sürüldükten sonra WAEMU tarafından Batı Afrika CFA frangı kullanan diğer ülkelere de tanıtılacak: Fildişi Sahili, Benin, Burkina Faso, Mali, Nijer, Togo ve Gine-Bissau.